Albert Hofmann död

HofmannAlbert Hofmann har dött i den aktningsvärda åldern av 102 år. Han var en schweizisk vetenskapsman som jobbade under 1938 med att framställa syntetiska ämnen ur en svampväxt, och lyckades få fram flera användbara mediciner för att stoppa blödningar, öka cirkulationen och för att stabilisera cirkulation och blodtryck. Men det 25:e syntetiska ämnet han utvann ur svampen, lyserg-saure-diathylamid på tyska, mer känt under sin förkortning LSD-25, är det som han har gått till historien för. Tester på djur verkade inte ge några resultat, dom verkade bara bli rastlösa. Men medan han 1943 arbetade med en ny laddning av LSD-25, blev han plötsligt yr och blev tvungen att gå hem. Väl hemma upplevde han den allra första LSD-trippen. Först trodde man att drogen skulle kunna användas inom psykoanalysen, sen trodde CIA att man kunde använda den till ‘mindcontrol’, I England försökte man med LSD som sanningsdrog. Men på 60-talet, tack vare psykologerna Tomothy Leary och Richard Alpert från Harvard university började man se drogen som en väg till andlig upplysning. Resten är historia.

About the Author

This is info about me. So far.

One Response to “ Albert Hofmann död ”

  1. Hej!
    Intressant post. Hoppas att det är OK att jag länkar till dig?
    Sam

Leave a Reply

You can use these XHTML tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <blockquote cite=""> <code> <em> <strong>